Italská kuchyně
Bramboračka po Italsku
Použité suroviny:
2 brambory, 3 rajčata, 1 mrkev, kousek celeru a petržele, pórek, kousek másla, 1 vejce, 1 lžíce hrubé mouky, 1 lžíce strouhaného sýru, kousek másla, petržel, kostka masoxu, polévkové koření, sůl a pepř
Postup:
Brambory, rajčata, mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka a vložíme do hrnce, přilijeme přiměřené množství vody, přidáme masox a uvaříme do měkka. Mezitím smícháme vejce s moukou a sýrem, osolíme a opepříme a nakapeme do vroucí polévky. Nakonec ozdobíme nasekanou petrželkou a zjemníme máslem.
Cirmová polévka z Toskánska
Použité suroviny:
20 dkg cizrny, 1 stroužek česneku, 1 lžíce rajčatového protlaku, 1 kostka zeleninového bujónu, polévkové koření, pepř, špetka rozmarýnu
Postup:
Cizrnu namočíme den předem. Druhý den ji slijeme, propláchneme vodou, vložíme do hrnce, přidáme bujón a rozmarýnu, zalijeme přiměřeným množstvím vody a uvaříme do měkka. Nakonec přidáme rajčatový protlak, prolisovaný česnek, pepř a dochutíme polévkovým kořením. V Toskánsku se do této polévky přidávají ještě uvařené těstoviny.
Zuppa pavese
Použité suroviny:
litr kuřecího vývaru se zeleninou, 4 plátky veky, 4 vejce, 10 dkg tvrdého sýru, pepř, špetka bazalky, olivový olej nebo máslo
Postup:
Na oleji nebo másle opečeme plátky veky a vložíme je na talíř. Na každý krajíček rozklepneme vejce a vše zalijeme vařícím vývarem. Polévku opepříme podle chuti a zdobíme nastrouhaným sýrem a nasekanou bazalkou.
Peperonáta
Použité suroviny:
1/2 hlávky bílého zelí, 5 rajčat, 5 zelených paprik, 1 červená paprika, 5 stroužků česneku, 2 cibule, olej, chilli papričky, trošku polévkového koření (vegety), 1 lžička koření bylinkové máslo (nemusí být), sůl a pepř
Postup:
Na rozehřátém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme prolisovaný česnek, papriky na nudličky a chvilku podusíme. Pak přisypeme nakrájené zelí, na osminky nakrájená rajčata a chilli papričky, vše osolíme, opepříme a podusíme do měkka. Vmícháme bylinkové koření a dochutíme polévkovým kořením. Podáváme jako přílohu k masu.
Sicilské roštěnky
Použité suroviny:
4 hovězí plátky, 4 brambory, kousek mrkve, celeru a petržele, kousek květáku, sůl a pepř, 1/2 kostky bujónu, olej
Postup:
Na oleji opečeme po obou stranách osolené a opepřené naklepané plátky masa. Mezitím nakrájíme na plátky všechnu zeleninu a přidáme k masu, malinko podlijeme vodou, přidáme půl kostky bujónu, přikryjeme pokličkou a podusíme do měkka.
Treska po italsku
treska, 2 papriky, 1 lžíce hořčice, kousek másla, citrónová šťáva, 1 lžíce oregána, 1 lžička kořenící směsi na ryby, sůl a pepř
Postup:
Tresku osolíme, opepříme a vložíme do vymazaného pekáčku. Pokapeme ji citrónovou šťávou, pomažeme hořčicí a zasypeme oregánem a na kousky nakrájenou paprikou, jemně posypeme kořenící směsí na ryby. Navrch poklademe kousky másla, vložíme do předem vyhřáté trouby a upečeme.
Vhodná příloha: brambory
Žampiony po milánsku
Použité suroviny:
15 žampiónů, 1 malá cibule, 1 lžíce hladké mouky, 1 dcl mléka, 8 dkg másla, 1/2 lžičky oregána, trochu strouhanky, olej, sůl
Postup:
Žampióny očistíme a oloupeme, odřežeme nožičky a ty nakrájíme na kousky. V kastrolu zpěníme polovinu másla a osmahneme na něm drobně nakrájenou cibiuli, vsypeme na kousky nakrájené žampiónové nožičky, osolíme, přidáme oregáno a podusíme do měkka (asi 10 minut). Mezitím si připravíme z druhé poloviny másla, mouky a mléka světlou jíšku (v jiném kastrolu rozehřejeme máslo, vsypeme mouku, krátce zpražíme a zalijeme mlékem, mícháme do zhoustnutí), kterou vmícháme k podušeným nožičkám. Takto připravenou směsí naplníme žampiónové hlavičky, posypeme strouhankou a uložíme do olejem vymazaného pekáče, vložíme do trouby a zepečeme po dobu asi 25minut.
Vhodná příloha: brambory, hranolky, bramborová kaše