Španělská kuchyně
Hovězí po katalánsku
Použité suroviny:
50 dkg hovězího masa, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 4 brambory, 6 lžíc kečupu, 2,5 dcl červeného vína, 20 dkg točeného salámu, pepř a sůl
Postup:
Na rozehřátém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli a česnek, přidáme na kostky nakrájené maso a za stálého míchání ho osmahneme ze všech stran. Maso osolíme a opepříme, podlijeme vínem, přidáme kečup a dusíme do poloměkka. Podle potřeby podlijeme trochou vody. K masu přidáme na kostky nakrájené brambory a salám a dusíme do změknutí masa.
Vhodná příloha: rýže
Gaspacho
Použité suroviny:
7 rajčat, 1 okurka, 1 paprika, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 1 lžíce kečupu, 3 lžíce olivového oleje, sůl a pepř, kapka octu, kousek veky nebo 3 rohlíky
Postup:
Nakrájíme oloupaná a semínek zbavená rajčata, oloupanou okurku, oloupanou a semínek zbavenou papriku a cibuli a vložíme do mixéru. Přidáme prolisovaný česnek, kečup, olej, kapku octa, osolíme a opepříme, dále přidáme natrhanou veku zbavenou kůrky a vše společně umichujeme do hladka. Polévku necháme vychladnout v ledničce. Před podáváním ji ještě jednou promixujeme.
Králičí řízky po andalusku
Použité suroviny:
4 králičí plátky, 1 cibule, 4 stroužky česneku, 1 sklenka bílého vína, 1 lžíce hladké mouky, 1 bobkový list, 1 lžíce tymiánu, 1/2 kostky bujónu, kousek másla, sůl, olej
Postup:
Plátky masa potřeme olejem a prolisovaným česnekem, posypeme tymiánem, zakápneme vínem, vložíme do misky včetně bobkového listu a necháme v ledničce odležet alespoň hodinu, nejlépe den předem. Na rozehřátém oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme maso a opečeme z obou stran. Podlijeme zbytkem vína a troškou vody, přidáme bujón, přikryjeme pokličkou a dusíme, až je maso měkké. Zahusíme moukou rozkvedlanou v trošce vody a zjemníme kouskem másla, ještě chvíli podusíme.
Vhodná příloha: rýže
Paella po španělsku
Použité suroviny:
40 dkg rybího filé, 20 dkg grilovaného kuřecího masa, 20 dkg šunky, 1 cibule, 1 pórek, 1 plechovka sterilovaných fazolí, 3 rajčata, 2 papriky, 20 dkg rýže, kostka bujónu, 1 plechovka sterilovaného hrášku, 10 dkg oliv,1 vejce, bobkový list, sůl a pepř, olej
Postup:
Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kolečka nakrájený pórek a na kostky nakrájenou rybu, osolíme, opepříme a podusíme. Pak vsypeme na nudličky nakrájenou šunku,na klínky nakrájená rajčata, papriku na nudličky, rýži, bobkový list a kostku bujónu, zalijeme přiměřeným množstvím vody tak, aby bylo vše ponořeno, a uvaříme. Nakonec vmícháme na kostky nakrájené kuře, hrášek a natvrdo uvařené nakrájené vajíčko, olivy a sterilované fazole a na chviličku (asi 10 minut) zapečeme v troubě.
Zelný salát s olivami
Použité suroviny:
asi 1/2 kg bílého zelí, 2 cibule, 10 dkg oliv, olivový olej, cukr, sůl a pepř, citrónová šťáva
Postup:
Zelí nakrájíme na velmi jemno, osolíme, přidáme na kolečka nakrájenou spařenou cibuli, na plátky nakrájené olivy, promícháme a dochutíme citrónovou šťávou, cukrem, pepřem a zakápneme olivovým olejem.