Mexická kuchyně
Mexická polévka Puebla
Použité suroviny:
20 dkg vepřového masa, 2 cibule, 1 rajský protlak, 2 zelené papriky, 20 dkg mražené kukuřice, hrst strouhaného sýra, kostku bujónu, sladká paprika, sůl a pepř, olej
Postup:
Na oleji osmahneme drobně nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájené maso, za stálého míchání orestujeme, pak vložíme protlak, sladkou papriku, osolíme, podlijeme troškou vody a podusíme. Pak zalijeme vodou, přidáme bujón, nakrájenou papriku, kukuřici a vše povaříme do měkka. Na talíři zdobíme strouhaným sýrem.
Chilli con carne
Použité suroviny:
50 dkg mletého masa, 2 konzervy červených fazolí, 2 konzervy rajčat, hrst kukuřice (mražené nebo v konzervě), 2 lžíce mouky, 1 lžička kmínu, 2 lžičky česneku, 2 lžičky chilli koření, trošku bazalky, trošku oregána, pepř a sůl, špetka cukru, olej
Postup:
Na rozehřátém oleji za stálého míchání osmahneme ze všech stran mleté maso, po chvíli ho posypeme kmínem, česnekem, chilli kořením, oregánem, bazalkou, osolíme, opepříme, osladíme a vmícháme mouku, smažíme asi 5 minut. K masu vmícháme sterilovaná rajčata a dusíme společně asi 20 minut. Nakonec vmícháme sceděné fazole a kukuřici a ještě krátce prohřejeme.
Žebírko v ostré omáčce
Použité suroviny:
1 kg žebírek, 2 lžíce šlehačky, 1 lžička kakaa, 1/2 lžíce hladké mouky, 2 lžíce medu, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky oregána, sůl a pepř
Postup:
Žebírka vložíme do pekáče a upečeme dozlatova. Pak si připravíme omáčku tak, že smícháme kakao s moukou, paprikou, oregánem, pepřem, medem, zalijeme přiměřeným množstvím vody (asi 1/4 litru), osolíme a takto připravenou omáčkou zalijeme žebírko, které dopečeme do měkka. Hotové žebírko poklademe na talíř. Do pekáče přiidáme smetanu a převaříme. Omáčkou pak přelijeme žebírka na talíři.
Vhodná příloha: pečivo
Flautas s kuřecí náplní
Použité suroviny:
10 tortil (viz recept: tortilla z Mexika), 20 dkg kuřecího masa, 1 cibulka, 1 zelená paprika, 20 dkg mražené kukuřice, 1 kelímek šlehačky, trošku chilli, sůl, olej
Postup:
Na oleji zpěníme velmi drobně nakrájenou cibuli, přidáme pomleté kuřecí maso a papriku nakrájenou na malé kousíčky a za stálého míchání orestujeme do měkka. Pak přidáme šlehačku, chilli, kukuřici, osolíme a vaříme tak dlouho, až šlehačka zhoustne. Tortily naplníme připravenou masovou náplní, zavineme do trubičky a zpevníme párátky. Naplněné tortily usmažíme na oleji dozlatova. Zdobíme zakysanou smetanou.
Pikantní kotlety s fazolemi
Použité suroviny:
4 vepřové kotlety, 20 dkg fazolí, 1 velká cibule, pórek, 6 lžíc kečupu, 1 lžička sladké papriky, 1 lžíce bazalky, špetka chilli, sůl a pepř, olej
Postup:
Fazole namočíme den předem, druhý den k nim přidáme bazalku a uvaříme je do měkka. Kotlety naklepeme, osolíme, opepříme a osmahneme na rozehřátém oleji po obou stranách. Pak přidáme cibuli a pórek nakrájené na kolečka, chvilku orestujeme, přidáme scezené měkké fazole, zaprášíme sladkou paprikou, přidáme chilli, kečup, podlijeme kapkou vody a vše společně podusíme. Podle potřeby osolíme.
Vhodná příloha: brambory