Řecká kuchyně
Avgolemono
Použité suroviny:
slepičí nebo kuřecí vývar, 5 dkg rýže, 2 vejce, citron, sůl
Postup:
Do vařícího vývaru vsypeme rýži, osolíme a uvaříme do měkka. Vajíčka ušleháme s citrónovou šťávou a za stálého míchání vlijeme do polévky, kterou již nevaříme. Polévku podáváme buď horkou nebo ji můžeme nechat vychladnout v ledničce. Zdobíme plátky citrónu.
Musaka z lilku
Použité suroviny:
1 kg lilku, 20 dkg tvrdého sýru, 2 dcl kečupu, 4 vejce, hladká mouka, kousek másla, sůl a pepř, olej
Postup:
Oloupané lilky nakrájíme na plátky, osolíme je, obalíme v mouce a opečeme na rozehřátém oleji. Zapékací misku vymažeme máslem a do ní klademe vrstvu lilků, vrstvu nastrouhaného sýru, pomažeme kečupem a vrchní vrstvu tvoří opět lilky. Vajíčka rozšleháme, opepříme, osolíme a nalijeme na lilky. Zapečeme v troubě dozlatova.
Vhodná příloha: čerstvé pečivo
Pita se sýrem a olivami
Použité suroviny:
2 hrnky hladké mouky, 10 dkg droždí, 1 lžička cukru, trošku soli, hrnek vlažné vody, trochu oleje
Na nádivku: 1 balení balkánského sýru, olivy, panenský olivový olej, oregáno
Popis:
V misce smícháme mouku, cukr, sůl a droždí, po částech zalijeme vodou a rukama vypracujeme hladké těsto. Misku s těstem přikryjeme utěrkou a na teplém místě necháme nakynout (alespoň půl hodiny). Pak ho rozdělíme na čtyři díly, z každého vytvarujeme kuličku a ty opět necháme chvíli kynout. Z každé kuličky vyválíme placku silnou asi 2 cm, vložíme na olejem vymazaný plech, vložíme do trouby a upečeme. Pity obložíme balkánským sýrem, ozdobíme olivami, posypeme oregánem a pokapeme olivovým olejem.
Keftedakia
Použité suroviny:
50 dkg mletého masa, 1 cibule, 5 stroužků česneku, 2 vejce, 1 rohlík, 1 dcl bílého vína, 1 lžíce másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 lžička oregána, pepř mletý a sůl, olej
Postup:
Maso smícháme s drobně nakrájenou cibulí, prolisovaným česnekem, vejci, máslem, rohlíkem namočeným ve víně, hladkou moukou, oregánem, pepřem a solí. Ze směsi tvoříme kuličky, které vložíme do pekáče, podlijeme trochou oleje a upečeme v troubě.
Vhodná příloha: brambory
Kotlety na olivách
Použité suroviny:
4 vepřové kotlety, 1 cibule, 10 dkg oliv, 10 dkg měkkého salámu, 1 dcl bílého vína, 2 lžíce kečupu, hladká mouka, olej, sůl
Postup:
Kotlety naklepeme, osolíme a obalíme v mouce. Na rozehřátém oleji kotlety opečeme z obou stran do měkka, pak je vyjmeme. Na témže oleji osmahneme drobně nakrájenou cibulku, přidáme drobně nakrájený salám, za stálého míchání opečeme, přidáme víno a kečup a krátce podusíme. Nakonec vmícháme na plátky nakrájené olivy bez pecek. Na talíři kotlety připravenou směsí přelijeme.
Vhodná příloha: hranolky